top of page

Basílica de Sant Francesc

L'església i claustre de Sant Francesc forma uns dels millors conjunts arquitectònics de Palma. El convent va ser fundat el 1232, però el 1281 va canviar d'ubicació i es va construir l'edifici actual. Protegit per Jaume II de Mallorca, hi va prendre els hàbits el seu fill Jaume.

Durant els segles XIII i XIV la comunitat de Sant Francesc va tenir molta influència en la vida cultural mallorquina. Al llarg dels segles hi van estudiar personatges destacats com fra Juníper Serra, però el 1832 va passar a mans civils, i va tenir diversos usos fins que el 1906 va tornar als franciscans, que l'han recuperat com a centre de culte i hi han obert una escola i un centre cultural.

L'església, construïda entre el 1281 i el 1317, té una única nau d'estil gòtic català; hi ha vuit capelles laterals i un absis poligonal amb capelles adossades, les últimes de les quals es van afegir entre el 1445 i el 1670. A l'interior destaca el retaule major, obra barroca de Joan d'Aragó; el cor, del segle XV, i el sepulcre de Ramon  Llull,  a  la   capella   situada   a   l'esquerra   del presbiteri,   obra  de Francesc Sagrera (1478).

La façana, reconstruïda al segle XVII, és llisa; obra de Francesc Herrera (1697), hi destaca el portal barroc, amb el timpà i el rosetó, obra del vidrier Pere Comas.

Adossat a l'església hi ha el claustre, construït entre els segles XIV i XVII, que forma un conjunt de gran bellesa en el qual destaquen les fines columnes i els arcs lobulats. La galeria nord n'és la més antiga; la galeria  occidental, adossada a l'església, i la meridional són de construcció més recent (segle XV). Les galeries superiors són dels segles XVI i XVII.

La llarga tradició organística iniciada a l'Edat Mitjana es va consolidar al llarg del segle XVIII, "el segle d'or de l'orgue". A Mallorca, la família Caimari i els Bosch fabricaven minuciosament uns orgues que han estat reconeguts a  l'àmbit internacional. Entre els orgueners mallorquins cal destacar, sens dubte, el mestre més important del segle XVIII i  de  tota  la  nostra  tradició organística: Jordi Bosch, artífex dels millors orgues de Mallorca, d'entre els quals cal assenyalar el de Sant Domingo (1765), actualment a Santanyí; el de Sant Francesc de Palma (1771), restaurat l'any 2008, i el de Sant Jeroni de Palma (1746).

bottom of page